RTV Tempo Soest

zondag 6 mei 2018

De Weg is Weg

Es heeft het sportjournaal even afgewacht. Want je weet het maar nooit. Soms hebben ze daar van die videootjes met sportlieden die een beetje door het ijs zakken. Gelukkig zat Es er niet in. Ook heeft hij YouTube nog even doorgestruind, gelukkig ook niks. Had toch zo maar gekund. Es is namelijk afgestapt onderweg. Op de Oude Holleweg in Nijmegen. Es en zeventien collega's waren ontvangen door leden van WTC t Verzetje (what's in a name) in Bemmel en op sleeptouw genomen door de regio Nijmegen. Ze zijn zelfs nog Duitsland geweest. Kreis Kleve. Op zoek naar hun fiets hoefden ze daar trouwens niet, ze waren al op de fiets. Een vlekkeloos ritje. Tot 90 km.  Toen kwam ie, die Oude Holleweg. Es had het van tevoren even opgezocht op Klimtijden.nl.  Een pittig klimmetje zeiden ze daar. Niet meer dan  zeven honderd meter maar wel een stukje met een stijgingspercentage van 14%.  Buiten Limburg de stevigste klim zeiden ze ook. Een kuitenbijtertje.
En vergeet niet, Es had toen al 90 km in de kuiten. 't Bleek voor  Es dus  geen kuitenbijtertje, maar een slagersmes dat na twintig meter zijn beentjes amputeerde op 20 centimeter boven zijn knieĆ«n.
Hij MOEST gewoon van de fiets af, want zonder benen kan je niet fietsen. Heeft een metertje of vijftien gelopen, maar ook dat deed zoooo zeer. En dus is Es maar weer opgestapt. Op dat verdomd steile stuk is het sodemieters lastig de toeclips weer te vinden en weer een beetje tempo (6 km/uur) te maken. Maar het is hem gelukt om toch fietsend boven te komen. Karakter. Boven stonden de gelaten te wachten, met een blik van "nou, dat deed ons nou helemaal niks, dat stukkie".
Er is dus meer aan de hand. Es weet dat zeker. Vergelijk het maar eens met al die Harry Potter films. Daar veranderen ook constant trappen en zelfs hele wegen om de achtervolger af te schudden. Dat is hier ook gebeurd. Kijk die anderen fietsten tegen 14% op, maar achter die ruggen veranderde de Oude Holleweg in een onneembare vesting van 67%. Daar kon zelfs Es met zijn karakter niet tegen op. Dat gebeurt heus niet zo maar. D'r zat een Mol in het peloton die van Es af wilde. Es is een gevoelig type, en zit daar dus mee. Hij had nota bene het uitje naar Nijmegen bedacht en wordt dan als een dreuzel weg gezet door de Mol. Maar goed, soms zit het mee, soms zit het tegen. Daar zal Es heus niet wakker van liggen. Wel zal ie vannacht nog batend in het zweet wakker worden, als er maar niet alsnog bewegende beelden opduiken van een naast zijn fiets lopende Es. Op die Oude Holleweg. Het internet is meedogenloos. En morgenochtend, als hij wakker wordt na wat hazenslaapjes, komt de volgende prangende vraag; Wie was de Mol?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten