RTV Tempo Soest

zaterdag 7 juli 2018

Blauwe plek

Es is geblesseerd. Chronisch geblesseerd. Niet aan zijn spieren of gewrichten. Nee, chronisch geblesseerd tussen zijn oren. Daarom heeft ie een tijdje niet gefietst en niet geschreven. T is begonnen met een soort messteek, dat is genezen, maar wat rest is een pijnlijke blauwe plek. Zo'n plek die je steeds weer stoot.
Wat is het geval? Begin maart heeft mevrouw Es het pand verlaten. Dat deed mevrouw Es elke dag om te gaan werken, maar dan kwam ze aan het einde van de dag weer terug. Nu niet. Mevrouw Es ging weg en komt niet meer terug. Best lastig, vindt Es. Al dat wassen, strijken, boodschappen doen, koken, opruimen, de tuin doen kost Es heel veel tijd en moeite. Es junior, 20 jaar, doet namelijk niets behalve rommel maken.  Dat laat dan weinig tijd over om te fietsen.
Onzin, vinden vier deskundigen die Es inmiddels heeft geraadpleegd. Je moet juist fietsen om je hoofd leeg te maken, zeggen ze tegen Es. Maar Es kan de energie maar niet vinden om zich in z'n lycra pakje te hijsen en op de fiets te stappen.
Elke dag dat hij thuis komt van zijn werk, ziet hij zijn Italiaanse schoonheid staan in de schuur. Ongebruikt. Zijn Italiaanse topmodel wil naar buiten, bereden worden. "Morgen gaan we weer", zegt Es dan  tegen zijn fiets. Maar morgen zegt hij weer dat we morgen weer gaan.
Drie weken geleden heeft Es voor het laatst gefietst. Hij was een weekje in afzondering in een bungalowtje aan het Markermeer. Om een beetje energie op te doen. De laatste zondag van zijn verblijf kwamen M en P op bezoek, z'n oude maatjes van Start2bike van een paar jaar terug. En, nog veel belangrijker, z'n maatjes waar Es mee naar Parijs is gefietst.
Dat was leuk, die zondag. M en P boden een luisterend oor voor het gezeik van Es. Jammer alleen dat ze na een tochtje Noord-Holland al het bier hadden opgedronken. Zat Es de laatste avond van zijn verblijf aan het Markermeer met nog vijf blikjes Radler 0,0.
Morgen om half tien is t weer zover. Fietsen. Es heeft de beste voornemens maar leeft bij de dag. Hoe voelt het morgen, als om acht uur de wekker gaat?
De vier deskundigen die Es heeft geconsulteerd, met- of zonder geitenwollen sokken weten het wel: Ga toch fietsen man!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten