RTV Tempo Soest

maandag 17 oktober 2016

Rood


Es heeft net bietjes gehaald bij de Appie. Je weet namelijk maar nooit. Hij wilde vanochtend het meest recente nummer van Fietssport Magazine bij het oud papier gooien. Maar Es heeft de nare gewoonte om dan eerst nog even te gaan zitten bladeren. Daarom duurt dat opruimen zo lang. Es was blij verrast met het blad. Het heeft een nieuwe look, ander papier en een frisse opmaak. Chapeau. Is één van de Tempo'ers niet de bladmanager daar. Die van Tolboom ? Goed gedaan jochie.
Met al dat geblader stuitte Es op een interessant artikel op pagina 60, auteur Marcel Schmitz. 'Het effect van bietensap'.  Wat blijkt ? Onderzoek laat volgens de auteur zien dat bietensap positief bijdraagt aan de prestatie van sporters. Vooral amateursporters, topsporters zijn namelijk al zo goed getraind dat het voor hen geen meerwaarde heeft, zo schrijft Schmitz. En dat is allemaal te danken aan het nitraat in bietjes. Kijk, dat wilde Es nou graag horen. Op een sapje met twee vingers in de neus de Ventoux op scheuren.
Te mooi om waar te zijn ? De schrijver van het stuk noemt het door hem genoemde onderzoek niet bij naam en toenaam, dus heeft Es de schrijver maar even een mailtje gestuurd. En wat blijkt? Marcel Schmitz heeft het zelf geprobeerd, en het werkt! Daarnaast heeft hij er een stukje over gelezen in het blad Sportgericht, een vakblad voor bewegingswetenschappers. Toen werd Es een beetje onrustig, hij vond het bewijs een beetje dunnetjes. Dan maar zelf de laptop openklappen en op zoek naar wetenschappelijk onderzoek. En wat lezen we dan? Het effect van bietensap op sportprestaties is zeer twijfelachtig. In november publiceerde een knappe meneer uit Brussel samen met een knappe meneer uit Brazilie er een wetenschappelijk artikel over. Ze hadden recente studies op een rijtje gezet en komen dan tot de conclusie dat bietensap wellicht een minimaal effect heeft. Maar, zeggen ze, dat positieve efffect kan dan net zo goed veroorzaakt zijn door het suiker in de bietensap. En, teveel nitraat is ook weer niet goed.
Es laat de bietensap hype dus maar aan zich voorbij gaan en conludeert (niet wetenschappelijk) dat het uiterlijk van Fietssport  Magazine flink is opgeknapt, maar dat de inhoud een wel wat kritischere blik zou mogen ondergaan. Maar goed, die van Tolboom is natuurlijk van de buitenkant, voor de binnenkant hebben ze daar een kundige redactie. Die van Tolboom kan Es dus niet schuld geven.
Es had de EPO al in de kliko gelazerd en eet dan vanvond voor de zekerheid toch maar bietjes, kan ie lekker rood poepen.

Es



Geen opmerkingen:

Een reactie posten