RTV Tempo Soest

dinsdag 2 april 2019

Parijs is nog ver

De lente zit in de lucht. Voor Es het ideale moment om de luiken weer open te zetten en een dosis frisse wind door zijn hoofd te laten waaien. Door persoonlijke omstandigheden had Es een paar maandjes niet gefietst, maar het moest er maar weer van komen. En dus had hij zich door de co√∂rdinator van Start2Bike laten verleiden om ook dit jaar weer vier keer bij te springen  als begeleider bij deze fietscursus voor beginners.
Zelf is Es een jaar of vier geleden ook op die manier ingestapt in de wereld van iets te dikke wielrenners op middelbare leeftijd. Inmiddels ligt zijn kledingkast vol met flitsende wielershirts en -broeken. Want een beetje fietser vertoont zich natuurlijk niet in joggingbroek en voetbalshirt op zijn flitsende bolide.
Dat dat hele gedoe uiteindelijk zou leiden tot een fietstocht naar Parijs had Es vier jaar terug niet kunnen bevroeden. Maar ja, 't is wel gebeurd. En Es denkt daar nog met veel genoegen aan terug. In vier etappes naar Parijs, respectievelijk 180, 140, 140 en 90 km per dag. Een prachtig avontuur, mede door het gezelschap van een gezellige kapper en een econoom die, zeg maar economisch iets doet met zwangerschappen, of zoiets. Es weet niet zoveel van economie, en zwanger is ie ook al een hele tijd niet meer geweest. Van kappen weet ie ook niets, omdat ie de kapper maar heel zelden consulteert. Laatst was ie nog wel bij een Turkse kapper, voor dertien euro. Die greep meteen naar de tondeuse, waardoor Es wekenlang met een doorschijnende schedel heeft rondgelopen. Des te meer reden dus om de fietshelm in ere te herstellen. Hoe dan ook, de econoom en de kapper waren, buiten hun werk, ideaal gezelschap.
De vijftien deelnemers die afgelopen week startten met de cursus Start2Bike geloven natuurlijk nooit dat ze na korte tijd klaar zijn voor een etappekoers naar Parijs. Het eerste ritje was zo'n 25 kilometer. Precies genoeg om ze de fiets te laten voelen en om niet totaal uitgewoond aan te komen. En verdomd, ze vonden het fantastisch.
De komende drie weken gaan Es en de andere drie begeleiders de arbeid voorzichtig aan wat opschroeven. Niet om ze uit te putten, maar om ze in elk geval klaar te stomen voor een rit van ongeveer 70 kilometer.
Wat de deelnemers nog niet weten, en Es gaat ze dat zeker niet vertellen, is dat Parijs het uiteindelijke doel is. Net als voor Es, de econoom en de kapper.
Maar vergeet dan niet een econoom en een kapper mee te nemen, anders is er niks aan.

ES

Geen opmerkingen:

Een reactie posten