RTV Tempo Soest

dinsdag 1 januari 2019

AFTREKKEN

Es heeft zijn fiets weer uit het vet gehaald.  Vandaag, nieuwjaarsdag, heeft hij ruim 17 kilometer gefietst. Op de rollerbank. Bijna achttien kilometer klinkt stoerder, maar Es blijft bescheiden. Dat fietsen was niet een goed voornemen, maar meer uit frustratie, of zoiets. Ruim voor de kerstdagen kreeg Es namelijk een factuur van zijn fietsclub. Hij was gewend 50 euro per jaar te betalen voor het lidmaatschap van zijn fietsclub. Voor 2019 werd hem plotseling gevraagd 70 euro af te tikken.
Omdat, zoals bekend wellicht, mevrouw Es een aantal maanden geleden had besloten het pand voor eeuwig te verlaten, heeft Es zich geconcentreerd op aftrekken. Van de belasting wel te verstaan. En dus heeft Es een kopie van die factuur doorgestuurd naar zijn belastingadviseur. Die wilde niet echt meewerken. Contributie van sportclubs is niet aftrekbaar. Ook niet voor alleenstaande, grijze mannen. Die mannen moeten dus maar aftrekken op andere posten.
Maar de belastingadviseur van Es was wel ernstig verbaasd. Van 50 naar 70 euro is een stijging van liefst 40 %!!! Zei de belastingadviseur.
Nou is Es geen wereldwonder op het gebied van rekenen, dus moest hij zijn rekentool op zijn telefoon er bij pakken om dit na te rekenen. En verdomd.... het gaat inderdaad om een stijging van veertig procent.
Es is door omstandigheden niet bij de najaarsvergadering van de club geweest. En dus heeft hij eigenlijk geen recht van spreken. Maar toch. Hij kan maar geen enkel argument bedenken waarom de leden van de club een stijging van 40% hebben geaccepteerd. Als de BTW in ons land een paar luttele procentjes omhoog gaat zijn het NOS journaal en RTL nieuws niet van de zender af te rammen. In Frankrijk ligt het land stil door gele hesjes die protesteren tegen de maatregelen van het bestuur.  Es is vandaag nog even langs het clubhuis gereden, geen geel hesje te zien.
Voor alle duidelijkheid; Es kan die twee tientjes extra best missen (sterker nog, al na twee herinneringen heeft ie betaald), hij vindt zelfs dat de club dat geld wel waard is. Maar..... waar zit het wanbeleid?  Bij het vorige bestuur, dat jarenlang de contributie op 50 eurootjes hield? Of bij het nieuwe bestuur, dat vindt dat er in één keer een inhaalslag moet worden gemaakt van 40%?
Es weet t ook niet meer. En dus gaat hij dit jaar maar gewoon 40% meer fietsen dan vorig jaar. Krijgt ie tenminste waar voor zijn geweld. Gelukkig had Es in 2018 maar weinig kilometers gemaakt. Met dan aan ex-mevrouw Es.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten